Kan Hellig ibis krydses?
Den hellig ibis er en stor fugl på omkring 70 centimeter. Dens vingefjer er helt hvide med sorte spidser på de hvide vingefjer. Dens skaldede hoved og hals, dens krumme næb og ben er sorte. Det eksemplar, vi har på Langeland, er en ungfugl fra i år og den kan være kommet fra en zoologisk have, en fuglepark eller komme fra Tyskland, Frankrig eller Italien.Fuglen på Langeland er ikke mærket og flyver udmærket og virker som en vild fugl med normal flugtafstand.
Hellig ibis 1K, Hennetved den 1. december 2015. |
Hellig ibis yngler normalt syd for ækvator i Afrika; men er hentet til zoologiske haver i Europa. I Frankrig havde man fugle frit flyvende i fugleparker og i 1980'erne etablerede fuglene sig i bugten Morbihan med ekspansion til Loire-Atlantique og Charente -Maritime.
En vildtlevende bestand på flere tusind har siden slutningen af 1980'erne etableret sig i det sydlige Bretagne i Frankrig.
Den hellig ibis levede i oldtiden i Egypten, hvor den blev æret som en hellig fugl. Den hellige ibis er uddød i Egypten. I naturen er der kolonier i det sydlige Afrika, Madagaskar og en lille bestand i det sydlige Irak.
Bestandene i Spanien, Frankrig og Italien - Tysklands bestand er ikke med på kortet |
At den hellige ibis er her i Europa er resultatet bortfløjne fugle fra fangenskab i Frankrig. I halvfjerdserne i forrige århundrede var der mange ynglende hellige ibises i zoologiske haver/fugleparker/private fuglehold og man lod fugle flyver frit omkring. Ofte undslap eksemplarer, som skabte nye og levedygtige kolonier i Spanien, Italien og Frankrig.
Hellig ibis er desuden fundet ynglende i Holland og det sydlig Tyskland. Bestanden i Holland gjorde fra 2001 yngleforsøg, som havde succes i 2003. I 2007 var der 12 reder, fordelt på tre steder i Holland. Fuglene var for det meste fra fugleparker. Siden 2010 er der ikke rapporteret flere ynglepar i Holland.
I yngletiden flyver enkelt fugle eller par rundt. Ifølge ringaflæsning kommer de fra det vestlige Frankrig.
I sommeren 2013 konstaterede man, at et hellig ibis par havde ynglet med succes i Tyskland. Tyskland havde således en ny ynglefugl i Bayern.
Læs mere: Ikke velkommen: den hellige Ibis. Af Roland Knauer
Bestandene i Holland |
Ibis i Europa efter den Hollandske rapport |
Hellig ibis er næsten altædende og stiller ikke mange krav til sin kost.
Fødesøgende Hellig ibis |
Langelandsfuglen havde således heller ikke problemer med af finde føde på den oversvømmede mark med vinterbyg. Den slugte flere gange fundne byttedyr (regneorme).
Om du vil krydse denne fugl, som vildtlevende bliver nu op til dig selv at bestemme ;-)
Hellig ibis i Europa
Rapport fra Holland
.I FAA den 5. december 2015
Ingen kommentarer:
Send en kommentar