mandag den 16. december 2013

Kalenderbilledet mandag d. 16. december 2013

Langnæbbet sneppeklire, Bøjden Nor onsdag den 17. april 2013.

Langnæbbet sneppeklire
Kirsten Pedersen og Gunnar Jørgensen fra Fugleværnsfondens lokale, frivillige arbejdsgruppe ved Bøjden Nor besøgte noret kl 10:00 onsdag den 17. april og Kirsten skriver i findeberetningen:

Vi ville se en ekstra gang efter antallet af lille præstekraver og hvidklire  i området hvor de plejer at være, da vi fik øje på en fugl, som vi  først synes lignede en kobbersneppe. Men næbbet vendte lidt nedad, og farven for mørk, og det så også for tykt ud, og næbspidsen var fortykket.
Benene var mat gulgrønne, så vi jokede lidt med at vi ikke vidste hvor den mon kunne have været for at få bleget og farvet de ben. Men stor kobbersneppe kunne det ikke være, da vi tydeligt kunne se, at der ikke var sort og hvid hale. Lille kobbersneppe blev også forkastet selv om den også havde et langt øjenbryn. Klireryle blev også forkastet.
 Heldigvis kunne vi ikke se fuglen i 10 minutter. Vi måtte jo videre i bogen og kiggede nu kun på de langnæbbede - og kom så til Sneppekliren! Vi fik set, at vi skulle sikre os, hvordan tertiærerne så ud for at skelne mellem langnæbbet og kortnæbbet. Da kom fuglen frem igen, og der blev skruet op til 60x på zoomen på teleskopet, og vi var heldige at den vendte bagenden til. Så kunne vi se de mørke tertiærer med lyse rande, og sammen med alt det andet var vi sikre. Men vi ville have fat i Lars Bonne og have bestemmelsen "godkendt" og sikre dokumentationen. Samt naturligvis få fundet af Langnæbbet Sneppeklire "meldt ud", så vi kunne give andre mulighed for se den så en ikke helt almindelig fugl ud for klydeskjulet i Bøjden Nor.

Fra venstre Jørgen Mikkelsen, Gunnar Jørgensen og Kirsten Pedersen.
Det viste sig, at være en Langnæbbet sneppeklire, som er en nordamerikansk vadefugl, der kun er set få gange i Danmark - nemlig blot 5. gang i 15 år. Se fundstatistik på netfugl

Langnæbbet sneppeklire
Det er første gang, den langnæbbede sneppeklire er set på Fyn. Den blev indrapporteret for sidst gang på Dof-basen torsdag den 25. april 2013 af Jens Bækkelund.

Den Langnæbbede sneppeklire blev en populær twicherfugl i 2013 med 78 krydser på en sjetteplads efter (1) Hvidskægget terne (Utterslev mose), (2) Prærietrane (1. gang i DK - Møn), (3) Halsbåndstroldand (Furesøen), (4) Ørkenpræstekrave (Blåvand), (5) Gåsegrib (Viborg). Kilde: Netfugl

Fundstatistik for Langnæbbet sneppeklirre

Twicher-beretning af Jan Lindgaard Rasmussen og Club300 af Andreas Bruun Kristensen

Video af Langnæbbet sneppeklire fra Bøjden Nor optaget af Mogens Ribo Pedersen
og
video af Michael Køie Poulsen


.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar