torsdag den 2. december 2021

Monnet d. 2. december 2021. Tekst og foto Poul V Rasmussen

Med den mest grå og triste november var det opløftende at vinteren endelig viste sig med kulde og sne fra nord. Solen fyldte depoterne med 

D- vitamin og fejede enhver begyndende gråvejrsdepression af vejen.

Og selv om landskabet var pudret med et let drys sne og en jævn kraftig vind fra Nord bed i kinderne - var det vidunderligt at besøge Tåsinges smukkeste natur Monnet. Smuk var det og fuglene leverede oplevelser langt over forventning - men den historie får I senere. Hvad jeg godt viste, var at kraftig vind fra nord giver højvande i Det Sydfynske Øhav. 

Fra begyndelsen så det rimeligt ud, men som jeg kom rundt på strandengen, blev det mere og mere klart for mig at kystlinjen kom tættere på fra alle sider.
Kun få hundrede meter fra leddet på vejen hjem over, findes noget af det laveste område på Monnet. Og sandelig vandet stod 20-30 cm over vejen. 

Monnet. Foto © Poul V. Rasmussen

Det er ikke først gang jeg er blevet fanget sådan herude, så eneste løsning er af med sokker og støvler og så 50 meter gennem det iskolde vand. 

Foto © Poul V. Rasmussen

Hvor er det dog dejligt vi har så stor en natur at sådan noget kan opleves. Skøn dag jeg kan leve højt på længe.

Foto © Poul V. Rasmussen

Vinteren er rigtig kommet til Monnet. Fuglene fra langt mod nord er presset herned af vejret og store flokke af Snespurv og Bjergirisk raster herude. 

Snespurv Foto © Poul V. Rasmussen

Snespurv Foto © Poul V. Rasmussen

Snespurv Foto © Poul V. Rasmussen

Snespurv Foto © Poul V. Rasmussen

De yngler i tyndt befolkede områder og har ikke den store skyhed for mennesker og kan derfor nydes på ganske få meters afstand. 

Bjergirisk Foto © Poul V. Rasmussen

Bjergirisk Foto © Poul V. Rasmussen

Bjergirisk 

Store mængder ænder lå langs kysterne og bramgæs, grågæs og sangsvaner komme jævnligt flyvende over. En del Dobbeltbekkasiner gik på vingerne og lillebroderen Enkeltbekkasinen, en noget mere sjælden fugl, gav sig også til kende. Ikke mindre end 6 Sølvhejre fouragerede rund i de lave vandhuller. 

Det var lidt skuffende med rovfugle. Ofte er her godt med havørne, men de blev væk og kun en enkelt tårnfalk musede ude i kanten af området.

Vandrefalk Foto © Poul V. Rasmussen

Vandrefalk Foto © Poul V. Rasmussen

Vandrefalk Foto © Poul V. Rasmussen

Men efter at have vadet i bare tær gennem iskoldt vand, da højvandet var mere end støvlerne kunne klare, nåede jeg til bilen og fangede, i øjenkrogen, en fugl som landede inde på marken vel hundrede meter fra mig. 

En fin gammel vandrefalk han, som sikkert havde fanget et bytte inde over Monnet og nu i 10-15 minutter nød sit måltid,  blev en fantastisk afslutning på en perfekt dag.


.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar