tirsdag den 27. november 2012

Mongolsk piber på Grenen

Tirsdag d. 27. november 2012 Mongolsk piber på Grenen

Mongolsk piber Foto © Jacob Sterup


Vest for Sandormesporet

Fundet af Storpiber/mongolsk piber lørdag d, 24, november blev efterhånden bestemt til Mongolsk piber efterhånden som flere og flere billeder blev lagt ud på nettet. Mandag d. 26. november var der enighed om at det var en Mongolsk piber og Jacob Sterup [JSA] sendte en sms: "Har du planer om en tur til Skagen en af de nærmeste dage" om formiddagen og det var jo rigeligt til at tilte tvivlen!

Området vest for Sandormesporet

Tirsdag morgen kl 5 mødtes vi i vindstille vejr ved Kværndrup pendlerplads og nåede frem til Toppen af Danmark lidt i ni til regnvejr og let vind fra SØ. Heldigvis var der 10 andre, som havde fået den samme gode ide, men der skulle gå flere timer inden de to fugle, der rastede i området blev fundet.

Mongolsk piber bemærk benfarven Foto © Jacob Sterup


Mongolsk piber overflyvende mod øst


I første omgang blev en overflyvende fugle flyvende mod øst over Sandormesporet meldt ud på Walki, men vi kunne ikke finde den/dem

Tre kvarter senere blev to mongolske pibere fundet 200 meter mod vest for Sandormesporet mod vest og endelig set ordentlig.

Overflyvende Mongolsk piber Foto © Knud Pedersen





 
Overflyvende Mongolsk piber Foto © Knud Pedersen


Vi ventede på nyankomne og gik derefter nærmere, hvorefter fuglene fløj op flere gange og til sidst over vores hoveder videre tilbage mod Sandormsporet.

Fra sporet blev de jaget op og fløj lavt i buet flugt mod øst.

Jørgen Kabel + 1

Knud Pedersen



Jacob Sterup
Jacob Sterup




















torsdag den 8. november 2012

Medens vi venter på Krognæb

Krognæb


Krognæb Frederikshavn 2. januar 2005.


Sidste nyt fra krognæbfronten:

Fredag d. 23. nov: Krognæb trækkende SV ved Kikhavn, Sjælland og senere Korshage V. Se Dof-basen

Torsdag d. 22. nov: Ingen meldinger. Mon de er fløjet retur?

Onsdag d. 21. nov: Ingen meldinger i dag. Status på Netfugl af Lars Tom-Petersen

Tirsdag d. 20. nov.: Ingen meldinger fra Fyn - en enkelt er set ved Højbjerg, Århus

Mandag d. 19. nov.:  Lars Hansen: Juelsberg Skove:   Krognæb 2   R Tid: 10:15-10:15 1 han (rød) + 1 hunfarvet. Fløj ind over os i under 10 m højde og sås rigtig flot i medlys. Overraskende store med karakteristisk lang hale. Fuglene kom fra nordlig retning og fløj ind over den store nyplantning i skovens sydligste del (ved stjernekrydset) og landede i træer nær skovfogedhuset

Lørdag d. 17. nov.  Søren Gjaldbæk: Sandvejen Krognæb 1 R (Fløj lavt syd gennem sommerhusområdet). Søren Gjaldbæk

"Jeg har i dag fredag d. 16. nov. kl.9.30 set en 1k/hun krognæb i sommerhusområdet Fynshoved på Sandvejen. fuglen sad og kaldte i en trætop. Den forsvandt ind i området, og trods eftersøgning frem til kl. 12.30 så jeg ikke yderligere krognæb.
med venlig hilsen Niels Larsen"

Sidste nyt fra d. 15. november klippet fra Doffyn's hjemmeside af finderens beretning:

"Krognæb ved Horseklint – ny fynsk art
Her i november er der rigtigt mange Krognæb på farten sydover. I hele Skandinavien har det rykket. Disse invasioner sker med års mellemrum, og normalt vil der komme meldinger fra Skagen, når de er vendt og på vej tilbage nordover igen. I løbet af november er det hele som regel slut.

I år er det anderledes. Ikke kun Skagen har mærket det friske pust fra nord. Således havde Nordmandshage ved Hals hele 62 sydgående for 3 dage siden, Blåvand har haft deres første nogensinde, og selv Viborg har haft besøg…
Det var dog alligevel med en god portion naiv optimisme Søren Gjaldbæk og undertegnede kørte nordpå ad den snoede vej på Hindsholm her til morgen. Vi var endda kække nok til at diskutere, hvilken strategi, der skulle lægges. Kom Krognæbbene direkte nordfra, ville de nok sigte mod Fyns Hoved. Havde de derimod været nede og vende, ville Horseklint være optimalt. Gjald vandt lodtrækningen, idet han dog lakonisk bemærkede, at det nok ville blive en uendelig lang og kedsommelig formiddag…
Det så længe ud til at holde stik en sådan diset novemberdag på dette traditionelle forårstræksted. Optimistisk lød det dog: ”2 Vindrosler. Det lover godt!”. Der kom da også et par Blåmejser, enkelte Stillitser og Grønirisker kunne man tælle ganske mange af, hvis det var det.
En Lapværling trillede fint mod nord. GPS’en koksede dog så meget, at denne relativt bemærkelsesværdige fugl havnede et sted på Midtfyn i udmeldingen på Bird Alarm. Jeg skulle dog aldrig få hverken tid eller ro til at afhjælpe miseren, da 4 tilpas store, tykke og langhalede fugle pludselig landede i fyrretræerne 300m fra os og i den grad påkaldte min opmærksomhed: Det var jo 4 Krognæb!!!!
De næste 3 minutter blev lettere hektiske, for vi skulle jo foruden at nyde øjeblikket også lige have nogle billeder, der kunne tilfredsstille SU. Det lykkedes at få knipset noget dogme, som ses nedenfor. De næste par timer gik vi rundt og finkæmmede området så meget, som sommerhuse og krat tillader det, men lad os bare slutte, som Fuglelinjen altid gjorde i gamle dage: De er nok stadig i området.
Alternativt vil det være en god idé at finde sin egen røn og tjekke den for andet end de herlige mængder af bimlende Silkehaler, der æder sig rundtossede i de røde bær. Det er nemlig også Krognæbbets favorit hernede.
Held og lykke derude!
Michael Mosebo Jensen
"

Det er altså bare med at komme ud og finde dine egne "papegøjer"

Sidste nyt d. 12. november Normandshage derefter Langeland ;-)

Krognæb

Det er ikke altid let at finde rundt i Danmark. Jeg fik i dag en mail fra Hans Lind, Gedser:

Hej Erhardt.
Fik lige tilfældigvis set, at du i DOFbasen har en obs af Krognæb fra nov. 2004 fra Utterslev. Jeg formoder, at det er Utterslev Mose, du mener, men den står som Utterslev på Vestlolland
Vil du undersøge, om det er rigtigt, eller der er noger der skal rettes?
Med venlig hilsen,
Hans Lind
Gedser


Det var i de gode uploaddage med masser af fejltast og således også min. Det skulle selvfølgelig være Utterslev Mose i hovedstaden.

Tillidsfuld fugl


Denne fugle er fotograferet d. 8. november 2004 og var meget tillidsfuld og endte så vidt jeg husker også sine dage nogle dage efter.

Tillidsfuld fugl


Da vi var der (Hans Rytter, Erik Danielsen) var den også tæt på at blive kørt ned af cyklister.

I disse dage er der meldinger om massivt træk af Krognæb fra nord 12000 i Finland.
Følg udviklingen på:
Observationer af Krognæb i Danmark i 2012
Observationer af Krognæb i Sverige den seneste uge
Observationer i Norge den seneste uge
Diskussion på Netfugl og Fotos på Netfugl
Krognæb på Xeno-Canto.org

Find selv din egen krognæb-flok!
Tilmeld dig DK500clubs kæmpe 'Operation Krognæb Festival Træf Birder Weekend' i Skagen fredag-søndag 9.-11. november

Sidste nyt d. 9/11-12 Club300

Status d. 10. nov. 2012
Prt Scr fra Svalen.se


tirsdag den 6. november 2012

Sølvhejrer og Pibesvaner tirsdag d. 6 nov. 12

Tryggelev Nor, Langeland og Taasinge


Blæsende fra NV 6m/s sol lokkede med en tur til Tryggelev Nor. Der kunne jo være gemt flere østlige arter!
Sølvhejrer i nordenden af Tryggelev Nor.


Mange ænder i noret og fortsat 2 Sølvhejrer. De har snart været i området i mange måneder. Morten Bentzon sendte besked på BirdAlarm om 12 mellem Rømø og Mandø og Dof-basen med 1 fra Tipperne. Der er mange i DK efterhånden.

To Pibesvaner mellem Sangsvaner

Pibesvanerne raster fortsat med Sangsvanerne ved A9 Lunkebugten Taasinge.

mandag den 5. november 2012

Søndag med overraskelse

Søndag d. 4. november 2012

Bjergirisk
Weekenden var indviet til FDEP sat i værk af Club300, men endte med at der blev fundet en Tornskade, som kun for anden gang er set i Danmark

Fra morgenstunden var Anders [AOWN] og jeg taget til Monnet for at finde vores stenpikker, men bortset fra en Sølvhejre gav det ikke gevinst

Rasmus Klumps styrbordside

Tilføj billedtekst

Grønbroget tudse-hul bliver renset op

Vi var en tur rundt til de andre lokaliteter på Taasinge, men dog uden at finde noget usædvanligt.

Jeg fik sat Anders af i nærheden af hjemmet og kørte hjem til frokost. Under denne gik snakken om et besøg på Aros for at se Munch udstillingen inden den lukker.

Telefonen ringede og Per [PRA] fortalte, at Martin [MAT] havde fået et opkald om en mulig Isabeltornskade ved Årslev Engsø. Per spurgte, om jeg var klar til at tage med?

Selvfølgelig selvom jeg kun tænkte Isabella....(stenpikker) - det var jo FDEP-weekend, havde slet ikke i første omgang registreret, at det var en Isabellatornskade. Anders fik et opkald for han måtte hellere få budet på trods af han havde planlagt at bruge eftermiddagen på at pode gråænder i rumpen med en vatpind ;-)

Han var lynhurtigt på plads på opsamlingsstedet og kl 15 kunne vi krydse vores ny fugleart set i Danmark. Vi kom for at krydse en Isabellatornskade, men fik den omdøbt til Brun Tornskade. Ikke et dårligt bytte ;-)

Fuglen flyttede sig ofte. Ornitterne måtte følge med.

SSL, HHN, ROC

SG, ROC, HHN







Foto fra netfugl: Søren Gjaldbæk, Sigrid Kistrup Ilsøe, Tim Hesselballe, Ole Krogh, Lars Andersen, Freddy S Hansen
 Se brun tornskadebilleder på Netfugl

Foto © Ole Krogh