fredag den 1. juli 2016

Svalelivet kan være farligt. Tommy Dalnæs

Tommy Dalnæs skrev den 21. juni:
"For øvrigt, så når der kommer unger i en landsvalerede i viadukten/broen under motorvejen ved Kværndrup, vil jeg sende nogle fotos og videoer derfra.

De har bygget en fin rede klistret op på en lygte nede i brohvælvingen under motorvejen. 
Her går og kører utallige mennesker, cykler og knallerter buldrer støjende igennem - men de er stadig ihærdige med at ruge og pusle om reden trods dette aparte sted at bygge bo"

Landsvale Foto: Tommy Dalnæs
Desværre ender historien ikke lykkeligt! Tommy skrev i går den 30. juni:

"Ja - "min" svalerede med unger er ikke mere...

Trist syn
I dag var reden faldet ned fra sin placering på lampen i tunnellen under motorvejen.
Den er ikke med forsæt revet ned, men simpelt hen faldet ned, da de 5 unger blev for tunge og med vægten af en forælderfugl på kanten, kunne befæstningen på den glatte lampeskærms overflade ikke holde reden på plads, og den er styrtet ned på asfalten i tunnellen. Her ligger den så med alle 5 unger mere eller mindre døde og de 2 forældrefugle konstant flyvende ind i tunnellen, rundt og rundt kvidrende til hinanden, uden forståelse for hvor reden og ungerne er blevet af. De blev ved i over en time og det var hjerteskærende at se og høre deres fortvivlede flaksen omkring redens tidligere værested og deres kald og frustration over ulykken.Til sidst satte de sig på gadelyslampen uden for tunnellen og sad der og kikkede forvirret omkring, medens de af og til pippede forsagte.
Reden med ungerne havde jeg samlet op og sat oppe i græsset ved tunnellen, så kan evt. andre dyr bruge dem som føde - hvem ved?
Forældrefuglene kunne ikke se/finde ud af hvor ungerne nu var, men kredsede kun om det sted i tunnellen hvor reden havde været.Til sidst sad de længe på gadelampen og pudsede sig lidt, kikkede sig omkring og med nogle få kvidrende lyde fløj de hver sin vej og kom ikke tilbage!!
Meget gribende og man kneb en lille tåre.Jeg har vedlagt fotos og video om dette lille naturdrama."

Tommy Dalnæs, Trunderup

.

2 kommentarer:

 1. Besked fra Tommy Dalnæs den 6. juli:

  Hej

  Efter nogle dage uden at jeg så svalerne, er de 2 svaler nu pludselig vendt tilbage (eller 2 andre individer), og er på 2 dage færdige med at bygge en ny rede, hvor den gamle sad.

  Det er vist lidt sent og nok igen dømt til at gå galt - jeg følger op på hvordan det kommer til at gå - man kan jo håbe.

  --
  Venlig hilsen

  Tommy Dalnæs

  SvarSlet
 2. Den 12 juli 2016 skriver Tommy Dalnæs:

  I dag er den nye fine rede blevet revet ned - antagelig af mennesker/unge/drenge.
  Reden er slået ned og spredt hen ad bunden i viadukten - den er ikke faldet ned på naturlig måde, men smadret helt og spredt på asfalten.
  Der er ikke spor af æg eller unger - det har fuglene nok ikke nået inden.

  Fuglene er ikke til stede mere - så det er nok helt slut for i år.
  --
  Venlig hilsen

  Tommy Dalnæs

  SvarSlet