søndag den 21. oktober 2018

Vågetræk med Kongeørn over Langeland medio oktober. Esben Eriksen

Hvordan trækker våger og andre rovfugle ved vestlige vinde over Langeland.



Dette lille kort som opfølgning på trækket og Kongeørnen i dag. Jeg havde faktisk opgivet håbet. Jeg sad ved Bukkemose og drømte om at en sjov ørn skulle komme ind fra øst, men dagen begyndte med bygeaktivitet og det hele så lidt håbløst ud. Jeg havde faktisk ikke set en eneste indtrækkende rovfugl i perioden 09.00-13.00. Men i timen fra 12-13 så jeg lidt våger mod NV trække SV over Tryggelev By.

Jeg besluttede, at da Musvågerne tilsyneladende var begyndt at trække, så kunne det jo tænkes, at det var mig, der skulle flytte på mig. Jeg kørte derfor til Hjortholm og placerede mig helt ude på kysten. Her så jeg ret hurtigt de første indtrækkende rovfugle komme ind lige på kysten, hvor jeg sad. Kun 7 våger og en glente og jeg beslutttede igen at kigge mod NV, og her lå der pludselig en her stribe våger, der gav sig til at kredse. Det var tydeligt at flere kom til, og jeg panorerede mod øst. Bum - der hang den lavt over skoven. En ung Kongeørn sammen med en musvåge. Kæmpe fugl i forhold til musvågen. I teleskop kunne en ensartet brun fugl ses. Gylden nakke - ligesom store hvide ovale pletter på vingens underside. På oversiden hvide håndrodspletter dog ikke nær så tydelige og store. Desuden kunne en klassisk fjeldvågehale tydeligt ses. Det har nok været en 1k fugl, men afstanden var for stor til at jeg kunne sige det med sikkerhed. Den kredsede sig op, og da jeg ville prøve at fange den med mobilen i teleskopet gik den i glid mod SV. Udbredelsen af hvidt i undervingen var markant, men jeg har set andre 1k fugle vise mere. Det kan måske være afstanden?

Jeg var usikker på om jeg var dårligt placeret og ville egentlig køre til Påø, men da jeg opdagede, at fuglene gik ret meget mod SV og relativt langsomt i vinden, så tænkte jeg, at jeg måske kunne genfinde ørnen ved Ristinge. Der var dog gået mere en 45 minutter før jeg var fremme, og jeg så ikke mere til fuglen.

Det er ofte pokkers svært at placere sig og finde den rigtige korridor, hvor fuglene trækker ind - ofte, særligt i rolige vindforhold, så vælter fuglene ind over en en 60 km bred front. I dag virkede det til at den kraftige vind gjorde at fuglene rigtig gerne ville via Ristinge, og man kunne måske med fordel sidde her, når der er lidt vind. Det er mit indtryk, at fuglen spredes mere ud i rolige vejrforhold. Jeg vedhæfter et kort for at vise fuglenes bane i dag. Jeg så ikke én fugle trække ind syd for den røde linje. Den blå linje var den primære indtrækningsrute. Fuglene gik vinkelret på øen op mod vinden fra Lolland mod Langeland. Så snart de kom i land var det tydeligt, at de gerne ville SV, men de bøjede af og gik NV ved Tryggelev By - Herefter ud mod Ristinge.

Kl. 16.00 gik det i stå og de sidste våger bøjede af og gik stik nord op ad øen - sikkert til rast.

Kongeørnen var ny art for mig i Langelands Kommune, og har stået på ønskesedlen i mange år. Skønt at det kunne lade sig gøre at samle en Stevnsørn op.

Vinden var i dag V drejende til NV 7-8 m/s god sigt.

Kilde: Esben Eriksen
Facebook

.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar