mandag den 24. juni 2019

Skarvens endeligt! - Farvel til Brændegård Sø. Erik Thomsen
Den 20 juni var jeg som sædvanlig en tur ved Brændegård Sø for at følge fuglelivet, havørne, grågæs, ænder, og skarver m.v..
Her ved middagstid var der ingen skarver på øen eller i søen at se.  En enkelt skarv kom flyvende ind syd fra over søen, kredsede lavt over øen.  Det så ud til den ville gå ned i nordenden af øen, den fløj lavt,  opgav at gå ned,  tog flugten ud over søen og fløj direkte mod syd i stor højde  - den sidste Skarv forlod  Brændegård sø kl 12:25!    
Efter øens beboer har været udsat for et massiv angreb af 8 unge havørne den 11. april i år, hvor havørnene gik til angreb på sølvmåge- og skarvunger. Den 15. maj i år, hvor Jacob og undertegnet optalte skarvreder på øen, var der 35 skarvreder tilbage med æg i, ingen unger i rederne. De var ædt af havørnen.

Skarvkolonien 1980. Foto: Erik Thomsen


Skarven har ynglet på øen siden 1973 - et kapitel om skarven er slut - havørnen satte en stopper for det. Ingen skarvunger er kommet på vingerne i år, alle er ædt af unge havørne.

Fredag den 21 juni.  

Besøg ved søen for at se om Skarven er vendt tilbage. Ingen Skarver på øen eller i søen. Tidligere har der været udfløjne unger på denne tid af året, hvor de har siddet på stenøerne i lange rækker. Det ser vi ikke mere.
De unge Havørne fandt her et let bytte, de kunne æde af - indtil der ikke var flere unger at tage af. Skarven opgav livet i Brændegård Sø - efter den har ynglet der i 46 år.

I Nørresø, hvor skarvkolonien er på 748 par, har Skarven den sidste måned været udsat for angreb af en ung Havørn mærket med en GPS-sender (Havørnen Frode fra Haderslev 2018), der viser, hvordan den har besøg skarvkolonien i Nørresø.


Venlig hilsen
Erik Thomsen
22 juni 2019

.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar