tirsdag den 11. maj 2021

Vindmølledræbt havørn på Vesttåsinge.

Vindmølledræbt havørn på Vesttåsinge.


Tekst og foto: Poul Vestergaard Rasmussen

Fredag d. 7. maj bliver jeg ringet op af en lokal beboer, som har fundet en død havørn ved Tåsinges vestkyst.

Havørnen, som ligger knap 200 meter nordvest for Skiftekærmøllerne, er en 2K fugl.

Forfatteren med 2K fuglen fra vesttaasinge den 11. maj 2021.

Det viser sig at højre vinge er er kappet midt over på “overarmen”, og det er tydeligt at den er kollideret med en vindmølle. Sandsynligvis ramt af en møllevinge, faldet til jorden og humpet hen i krattet, hvor den har lagt sig at død.


Ørneunge var sund og velnæret og tydede på ingen måde at være død af forgiftning eller fugleinfluenza.

Den vil blive sendt til DTU så dødsårsagen kan blive endelig besluttet, men for mig at se er der ingen tvivl om at det handler om kollision med en møllevinge.

Allerede da planerne om møllerejsningen kom på banen, blev der indsendt adskillige klager.
Dels fra lokale på grund af støjgener og skyggeindfald, men også fra de grønne foreninger da projektet ville overtræde adskillige naturfredningsbestemmelser.
Svendborg kommune lagde tilsyneladende det døve øre til, for alle gode argumenter blev afvist, med “seriøse” begrundelser som “det passer ikke” stadig inden tilladelsen til møllerne var godtaget slog et par havørne sig ned med rede i Skovballeskoven kun ca. en km fra stedet, hvor møllerne skulle rejses. Disse møller ville komme til at ligge direkte mellem reden og Vejlen, som blev ørnenes vigtigste fourageringsområde.

Disse argumenter blev også afvist. 

Først da miljøklagenævnet gik ind i sagen og pålagde kommunen og møllerejserne at lave en VVM-rapport og pålagde, at de skulle stoppe de møller, der i mellemtiden blev rejst, forventede vi en forandring; men vindmøllerne forsatte med at køre, intet blev stoppet, og kommunen gjorde intet.
VVM-rapporten er under udarbejdelse - så selv om jeg intet forventer i forholdet til at få stoppet møllerne, kan vi da håbe den “nedlagte ørn”, kan være et argument imod det politikere og embedsmænds postulerede: "ikke kunne ske".
.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar