tirsdag den 18. april 2017

Havørne, vandrefalke og røde glenter foråret 2017.

Ikke alt forløber i naturen som planlagt.

Claus Dalskov, Tranekær har skrevet i dag:

"I forlængelse af Sørens Mårhund fra i går, så fik jeg tilsendt et billede af Lise Bøgh-Sørensen af en dødfunden og ganske givet ilanddreven Havørn. Den er fundet udfor Sylten lige syd for Spodsbjerg.


Havørn DØD. Foto: Lise Bøgh-Sørensen
Er vel rygtedes til Svendborg at vores hunørn her i Tranekær er afgået ved døden efter et næsten ugelangt ophold på jorden på Tuemosen.

Antagelig fugleinfuenza, men forgiftning kunne også være en forklaring. Men vi får ikke vished, da ørnen pludselig forsvandt ved højlys dag.

Vh Claus"

En anden af dagens triste nyheder er beskeden om at der ikke kommer vandrefalke på vingerne ved Møns Klint i år:

TVØST: Yderst sjælden fugl skræmt væk fra Møns Klint: Ingen unger i sigte

Rød glente i trængsler i år på Fyn:

Per Rasmussen skrev i går på Facebook:

"Har i dag besøgt 6 glentepar på Midtfyn. Desværre ser det kun ud til at de 3 par yngler i år. På to af ynglepladserne var der kun en fugl, og rederne var tomme. Det ene sted er begge fugle set for en måned siden. Det er ikke normalt her at fuglene springer en ynglesæson, så jeg har tænkt på om glenterne måske skulle være blevet offer for fugleinfluenza. Her på Fyn skulle der være fundet mindst 20 døde Havørne i år, hvoraf en del ( måske de fleste ) skulle være døde af influenza. Glenter er jo ådselædere lige som ørnene, så måske bliver de også hårdt ramt?"

På Malta bliver trækfuglene stadigvæk skudt på vej nordpå:

BirdLife Malta
.2 kommentarer:

 1. Erik Ehmsen skrev:

  "Ville blot skrive at der er fundet en død rød glente ved Wedellsborg, og at havørnen på Langeland nok er død af influenza. De gifte, jeg kender virker hurtigere.

  SvarSlet
 2. Her omkring Trunderup har jeg hen over vinteren set flere fugle ligge død - ringdue, råge m.fl. En af mine naboer har fritgående høns og ænder ude i det fri. Jeg kan se at de også forsvinder, da han jævnligt køber nye dyr.

  I marken ca. 500 meter fra matriklen har en landmand et stort kar, hvor han smider døde grise og dyreaffald - det ligger frit og åbent og krager, skader og ravne hygger sig med at smæske sig i kadaverne - gu ved om det er lovligt. En gang imellem kommer der en lastbil og henter det. Men ofte ligger det i mange dage frit. Man kan jo undre sig over hvad grisene er døde af - deres restpesticider/medicin og om de ikke er farlige for den vilde natur - sådan lige umiddelbart.

  Har her i aften 18-04-17 obset en fin Rød Glente OF min matrikel kl. 19.16. Jeg ser jo næsten dagligt 1 eller 2 flyve over huset + 1-2 havørne også af og til.

  SvarSlet