torsdag den 24. august 2017

Hvepsevågetræk på Sydspidsen. Esben Eriksen

Esben Eriksen,‎ som bestyrer "Langelands Fugle" på Facebook skriver i dag:


Hvepsevågetrækket på Langeland er lunefuldt nærmest sart. De vil helst bare den korte vej til Afrika nemlig stik syd. Samtidig er de noget vindfølsomme, så de trykkes let øst eller vest i deres træk mod syd. Samtidig vil de gerne undgå for lange stræk over vand om muligt. 

Her er opskriften: 

Vinden skal i SØ, så hvepsevågerne trækker fra Sverige til Nordsjælland og ikke deres foretrukne rute til Falsterbo. Fra Nordsælland skal de presses ud over Vestsjælland til Stigsnæs. Har man denne vejrsituation, så kommer de sidst på dagen på førstedagen eller fra morgenstunden på anden dagen.

Er vinden for kraftig trækker de ud mod Tyskland ved Ristinge/Tryggelev. Er den mere svag kommer de på sydspidsen. 

I en re-think-fugletrækket-på Langeland-aktion lavede jeg en test på en halv time på øens SØ-hjørne her til morgen. 
500 fugle var trukket ind på Stevns i går og tabt for Langeland, de skal til Hyldekrog og videre til Tyskland. Med mindre at dagens kraftige SØ vind ville trykke dem ud på Vestlolland og videre mod Tyskland. 


Vognsbjerg Foto: Esben Eriksen
På den halve time jeg stod der, så jeg 30 SV trækkende hvepsevåger over havet mellem Lolland og Langeland. Desværre kom en regnfront ret hurtigt ind fra syd. Det stoppede trækket. Fuglene over havet træk ind ved Lunden pga mødet med regnen og kunne måske ses ved Dovns. Var regnen ikke kommet, så ville fuglene blot have passeret SØ om Langeland og direkte til Tyskland. Måske kan man samle nogle af Stevnsfuglene op, hvis vejrsituationen er rigtig altså SØ vind efter en stor Falsterbo/Stevns dag. 

Link til Falsterbo og vælg Sträckräkning / Sträck idag (eller senaste dag) eller Senaste veckan - rullende liste..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar