mandag den 27. april 2020

”Tårnenes dag 2020” -Lørdag d. 9. maj 2020 – bliver anderledes – alle kan deltage! .

Så er det tid for afrapportering af ”Tårnenes dag 2020 – hjemmefra”, som jo var en anderledes konkurrence denne gang og i alt er der modtaget retursvar fra 46 deltagere, hvor de 44 deltog fra egen matrikel, sommerhus eller kolonihave, mens de sidste 2, Smørmosen, København deltog i det sædvanlige ”tårn”, corona tilpasset, mens ”Team Skagen Fuglestation” deltog med ”en post” ved det Grå fyr.


Resultatet af konkurrencen er altid spændende og man må sige, at der er ornitologer, som bor virkelig godt i forhold til at spotte mange forskellige fuglearter. Vinderen blev således:

• Søren Breinholt, Storstrøm

med imponerende 84 arter, heriblandt Rødhovedet and og Aftenfalk. Adressen ligger tæt på Hejredesø, som er en af Maribo-søerne. TILLYKKE 🙂

Andenpladsen gik til:

• Søren Bøgelund, Fyn

med 81 arter fra sin adresse tæt på sydspidsen af Langeland.

Tredjepladsen gik til:

• Helge Røjle, Nordvestjylland

som bor tæt på Vejlerne og artsantallet blev 77, hvor bl.a. Havørn, Rørdrum, Sølvhejre, Skestork og Blåhals kom på listen.

Resultatet for de øvrige deltagere herunder!DOF-Vestjylland havde udlovet to bogpræmier blandt deltagerne og de er ved lodtrækning gået til: Erik Groth Andersen og Arnbjørn Jens Jørgensen og vil blive fremsendt.

Finland og Sverige, som normalt er med i den årlige nordiske dyst fra ”fugletårne” havde begge steder rigtig mange deltagere i en lignende alternativ konkurrence pga. corona, som her i Danmark. I Sverige deltog 1500 og i Finland op mod 4.500 fra 2.800 ”tårne”.

Endnu engang TILLYKKE til vinderne og TAK for i havde lyst at deltage og håber vi i 2021 er tilbage ved et rigtigt ”Tårnenes dag” arrangement igen. Fint at lægge egne foto og kommentarer fra ”Tårnenes dag 2020” op her på siden.🙂

Tårnenes dag!


Tårnenes Dag

1 dag til ”Tårnenes dag – hjemmefra” – Hvor mange arter mon du/I kan se på de 8 timer?

Der tikker dagligt nogle tilmeldinger ind og vi er tæt på 40 deltagere, som har meldt sig til, men det er sikkert også nogen, som har tænkt sig at deltage og blot indsende sine resultater og det må man gerne, men vil man være med i lodtrækningen af bogpræmierne, så skal ens fugle iagttagelser være indsendt inden kl. 17.00 d. 9. maj.

Fordelingen af deltager rundt i landet ser således ud:

• Fyn – 5
• København – 5
• Nordjylland - 3
• Nordsjælland – 6
• Nordvestjylland - 2
• Storstrøm – 2
• Sydøstjylland – 5
• Sønderjylland - 1
• Vestjylland – 6
• Vestsjælland – 2

Vejret ser ganske gunstigt ud på lørdag, så det skal nok blive en god dag og spændende hvor mange fuglearter man får at se

-

Hvert år siden 2006 er arrangementet ”Tårnenes dag” blevet afholdt i Danmark og i de seneste 5 år har det været en nordisk landskamp mod Finland og Sverige, men sådan bliver det ikke i 2020 pga. corona pandemien, som har fået arrangørerne til at aflyse og udskyde det normale event til 2021.

……… og det er jo ærgerligt, men man kan godt kigge fugle den dag alligevel, idet vi har besluttet at lave en alternativ konkurrence i år:

                                 ”TÅRNENES DAG – HJEMMEFRA”


som bliver i samme tidsrum, som den rigtige ”Tårnenes dag”, altså 

                                     lørdag d. 9. maj i tidsrummet fra kl. 5.00 - 13.00

men i stedet for i et fugletårn, skal man tilmelde sin ”adresse” og spotte og registrere de forskellige fuglearter, som kommer forbi ens matrikel i det angivne tidsrum. 
Konkurrencen er således lidt ala´ ”boligbirding” i 8 timer.

”Tårnenes dag” bliver som tidligere år en konkurrence hvor deltagerne mest ”kæmper” om æren, men det vigtigste er at være med. 
I år vil der dog blive udtrukket 2 bogpræmier sponsoreret af DOF-Vestjylland, blandt de deltagere, som indsender deres resultat senest kl. 17.00 på konkurrencedagen 9. maj.

Regler:

• Enkelt person eller husstandens medlemmer kan deltage.

• Der må observeres fra ens matrikel/have!

• man bestemmer selv hvor lang tid man vil bruge af de 8 timer, men kun de fuglearter, som er registreret i tidsrummet må tælles med.

• Det er kun vilde fugle, som tæller med, ikke diverse tamfugle.

• Rapportering af fuglearterne/antal som man har set sendes hurtigst muligt efter afslutningen kl. 13.00 på E-mail adressen: taarnenesdag@gmail.com

• Gerne forlods tilmelding på taarnenesdag@gmail.com , men alle som ønsker at få sit resultat registreret i konkurrencen, skal fremsende dette senest 9. maj kl. 17.00 og samtidig deltager man i lodtrækningen om de 2 bogpræmier sponsoreret af DOF-Vestjylland.

• Resultatet offentliggøres på Facebooksiden ”Tårnenes dag” og DOF-Vestjyllands hjemmeside, snarest muligt efter fremsendelsesfristen.

Ved tilmelding til ”Tårnenes dag – hjemmefra” fremsendes et afkrydsningsskema ”Fugle i DK”, som kan bruges og gerne returneres udfyldt, når man indsender sit resultat. (Ved at udfylde med et 1 tal ud for fuglearten, tæller den selv sammen).

Håber mange har lyst at deltage I dette fælles DOF-arrangement d. 9. maj, som jo kan lade sig gøre i disse Corona tider fordi vi alle deltager hjemmefra. Specielt er konkurrencen lige til højrebenet, for de omkring 190 ”boligbirdere”, som kan deltage her og samtidig kan have ekstra fokus denne dag på at finde nye arter til Boligbirding og ja hvis man ikke har deltaget i ”Boligbirding”, så kunne ”Tårnenes dag – hjemmefra” være startskuddet til at komme i gang her også.

”Tårnenes dag” bliver således noget anderledes i 2020, men foråret er den bedste årstid og fuglene synger det bedste de har lært netop nu, så er sikker på vi får en god dag alligevel – så meld dig til ”Tårnenes dag 2020 – hjemmefra”

Artiklen findes også på DOF-Vestjyllands hjemmeside lidt mere læsevenligt:


God fornøjelse

Tårnenes dag

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar