Preben Jensen har sendt følgende ud til redekoordinatorer for havørne i DK.
"Kære redekoordinatorer.
![]() |
Havørnefjer |
På vores sidste årsmøde, havde jeg et lille indslag om indsamling af fældefjer.
Formålet med at samle fjer fra vores havørne har altid været, at vi en dag kunne få mere viden om ørnene, herunder især hvilke miljøgifte havørnene får via deres fødekilder, miljøgifte der netop kan spores i fjerene. Andre ting kan fjerene også fortælle os om, f.eks. via DNA få oplysninger om slægtskab med andre ørne, hvis man har et relevant sammenligningsgrundlag.
En lang række af miljøgifte kan spores, oplagt er at lede efter tungmetaller og PFAS, men også en række andre stoffer har vi i kikkerten. Mere avanceret kan man ved særlige undersøgelse af isotoper i fjerene få et samlet billede af den enkelte ørns liv, historik og de geografiske omgivelser den har levet i.
Efter årsmøde har jeg talt med Kim Skelmose om at lave et projekt, hvor vi får de rette forskere på banen til at lave en undersøgelse af vore danske havørne, på basis af indsamlede fjer. Og der er fra styregruppen i Projekt Ørn opbakning og grønt lys til at gå videre.
Jeg er i kontakt en af de to forskere Christian Sonne, som vi for nogle år siden havde til at holde foredrag på et årsmøde om netop dette emne. Det handlede alene om Nordskandinaviske ørne. Cristian bad mig hilse jer alle fra ham.
Nu har jeg så holdt et møde med Christian og to af hans meget kompetente kolleger som vil deltage i projektet, hvis det får luft under vingerne. Vi har nu et første omrids af et dansk projekt.
Alle tre forskere er ansat på eller tilknyttet Århus Universitet, med base på Risø. De har solid erfarne med denne slags miljøundersøgelser, fra både ind-og udland, og finder denne ide til et projekt meget interessant.
Og her kommer du som redekoordinator ind i billedet.
Vi efterlyser fjer fra ørne som man med stor sikkerhed kan sige kommer fra et bestemt geografisk område. Det vil reelt sige ynglende havørne, som du har samlet fjer fra ved eller omkring den rede du har, også fjer fra faste rastepladser og overnatningssteder er relevante. At der forekommer fjer fra ungfugle kan ikke undgås, og det er ok.
Det bedste er, hvis du har samlet fjer fra en årrække og har disse opbevaret adskilt i poser, hvor du kan oplyse hvilket år de er fra.
Men ellers kan det også være ok, hvis du bare har dem indsamlet over en periode, med angivelse af start og slut af perioden.
Projektet vil nok tage udgangspunkt i de fjer jeg har indsamlet fra rede nr. 32 som udelukkende fouragerer i et lukket ferskvandsystem der formodes at være ret belastet af miljøfremmede stoffer fra byer omkring Arresø og opland. Alle fjer indsamlet fra 2009 til og med 2025.
Vi vil særligt gerne have fjer fra andre typer af habitater, her især fra ørne der hovedsageligt fouragerer i marine miljøer.
I den sammenhæng er alle danske marine miljøer af interesse.
Alt efter hvad der findes, og hvad I kan bidrage med, vil vi forsøge at skrue projektet sammen, så vi kan lave nogle sammenlignende analyser, der kan vise graden og typen af belastning af vores miljø.
Hvis vi får nogle gode tilbagemeldinger fra jer, så vil jeg sørge for, at indhentede fjer kommer med i projektet.
Send mig en e-mail til projektfjer@gmail.com med kort beskrivelse af hvad du har af fjer og oplysninger om området dine ørne lever i og lidt om perioden de er fra.
Du må også gerne kontakte mig på telefon: 20452945.
De bedste ørnehilsner fra
Jens Lykkebo"
.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar